En stomi kan være nødvendig for personer som opplever utfordringer med tarmene eller blæren. Det finnes tre hovedtyper stomi som lages kirurgisk, enten ved kikkhullsoperasjon eller åpen operasjon.
For å gi deg bedre innsikt i hva en stomi er, og hvorfor man får en stomi, har vi samlet nyttig informasjon nedenfor. Les videre og lær mer om hva en stomi innebærer.
Generelt om stomi
En stomi, også kjent som en kunstig tarmåpning, er en åpning som konstrueres i bukveggen på magen. Her føres et stykke tarm ut og sys fast til huden. Å få en stomi er en stor avgjørelse og er ofte siste utvei for å forbedre livskvaliteten til pasienter med blære- eller tarmproblemer.
De tre vanligste stomitypene er:
- Urostomi, som involverer urinveissystemet
- Ileostomi, som involverer tynntarmen
- Colostomi, som involverer tykktarmen
Vanlige tarm- og blæreproblemer som kan føre til stomi
Det er flere tilstander og sykdommer som kan gjøre en stomi nødvendig. Hvilken stomitype du trenger avhenger av hvilke problemer du opplever. Generelt for alle tre stomitypene er følgende forhold typiske årsaker:
- Medfødte misdannelser
- Ulykker
- Skader eller hull i tarmene/urinveiene
- Kreft
Nevrologiske forstyrrelser kan også være en årsak til både urostomi, ileostomi og colostomi. I tillegg er Crohns sykdom, ulcerøs kolitt og andre tarmsykdommer vanlige årsaker til ileostomier og colostomier.
Hva kan man forvente med en stomi?
Når du skal leve med en stomi, enten det er urostomi, ileostomi eller colostomi, vil det føre til endringer som krever tilpasning. Kanskje du lurer på hva du kan spise, hvordan fysisk aktivitet vil fungere, eller hvordan ditt sexliv og intimitet vil påvirkes.
Heldigvis kan du stort sett fortsette livet som før operasjonen. Den største forskjellen er at du må bruke stomi- og/eller kateterutstyr i stedet for å gå på toalettet. Du må også ha utstyr liggende tilgjengelig på steder du oppholder deg ofte (for eksempel hjemme og på arbeidsplassen), og ha det med deg i en veske når du skal være borte i lengre perioder.
Når du er helt restituert etter operasjonen og stomien fungerer som den skal, bør du kunne gjenoppta både sport og fysisk aktivitet samt seksuelt samvær. Vær imidlertid forsiktig med bevegelser som kan skade stomien eller rive av stomiposen og/eller hudplaten. For eksempel er kontaktidretter vanligvis ikke egnet for personer med stomi.
Når det gjelder kosthold, trenger du ikke nødvendigvis gjøre store endringer når stomien er etablert. Du må lære kroppen din å kjenne på nytt, finne ut hva den klarer å gjøre med den nye stomien, og hva som er vanskelig. Kanskje du merker at enkelte matvarer gir mer gass, eller at noen matvarer resulterer i en hardere eller mykere avføring. Prøv deg frem, og reduser inntaket av matvarer som skaper ubehag eller problemer for deg.
Coloplast Assistanse – rådgivning og gratis vareprøver
Selv om vi har prøvd å forberede deg godt til et liv med stomi, vil det utvilsomt oppstå spørsmål senere. Heldigvis finnes det et sted hvor du raskt og enkelt kan få svar. Det stedet er Coloplast Assistanse.
Coloplast Assistanse er et gratis tilbud til blant annet personer med stomi. Her sitter kompetente og erfarne sykepleiere klare ved telefonen og e-posten. De er klare til å svare på dine spørsmål, diskutere dine bekymringer, og gi deg råd om stomiprodukter fra Coloplast hvis du ønsker det. Ring dem på 22 57 50 20 alle hverdager fra kl. 09:00-16:00, eller send en e-post til assistanse@coloplast.com døgnet rundt.