Gode råd

Hvordan med vin

0

VINANBEFALINGER

 1. HVITVINER:
  • Chardonnay: En allsidig hvitvin med smaker av eple, sitrus og vanilje. Server den kjølig rundt 10-12°C, perfekt til kylling eller pasta med kremet saus.
  • Sauvignon Blanc: En frisk og fruktig hvitvin med aromaer av gress og stikkelsbær. Server den ved 8-10°C og nyt den sammen med salater og sjømatretter.
 2. ROSÉVINER:
  • Provence Rosé: En tørr rosévin med smak av bringebær og mineraler. Den er best servert ved 8-10°C og passer godt til grillet fisk eller som aperitiff.
  • White Zinfandel: En søt og fruktig rosévin med toner av jordbær og vannmelon. Server den kjølig rundt 7-9°C og nyt den med lett krydret mat eller som en sommerdrikk.
 3. RØDVINER:
  • Cabernet Sauvignon: En kraftig rødvin med smaker av svarte bær og krydder. Server den ved 16-18°C og kombiner den med biff eller lam.
  • Merlot: En myk og fruktig rødvin med hint av plomme og sjokolade. Den er best servert ved 14-16°C og passer godt til pasta og ost.
 4. CHAMPAGNE OG BOBLEVINER:
  • Champagne Brut: En tørr og sprudlende vin med friske eple- og sitrussmaker. Server den ved 6-8°C som aperitiff eller til sjømat.
  • Prosecco: En lett og fruktig boblevin med smaker av eple og pære. Server den ved 6-8°C og nyt den med fingermat eller i en mimosa.
 5. DESSERTVINER:
  • Sauternes: En søt hvitvin med rike smaker av honning, aprikos og nøtter. Server den ved 10-12°C og nyt den med ost eller desserter.
  • Portvin: En fyldig rød eller hvit dessertvin med toner av tørket frukt og krydder. Server den ved 16-18°C og kombiner den med sjokolade eller blåmuggost.
 6. ITALIENSKE VINER:
  • Barolo: En kraftig rødvin fra Piemonte med smaker av kirsebær, roseblader og trøffel. Server den ved 18-20°C og nyt den med rødt kjøtt eller vilt.
  • Chianti: En tørr rødvin fra Toscana med aromaer av kirsebær og urter. Server den ved 16-18°C og bruk den til pasta med tomatsaus eller pizza.
 7. FRANSKE VINER:
  • Bordeaux: En anerkjent rødvin fra Bordeaux-regionen med smaker av svarte bær og cedertre. Server den ved 16-18°C og nyt den med lam eller oksefilet.
  • Bourgogne: En rødvin eller hvitvin fra Burgund med komplekse smaker av røde bær eller epler. Server rødvinen ved 16-18°C og hvitvinen ved 10-12°C, passende til fisk eller kylling.
 8. SPANSKE VINER:
  • Rioja: En rødvin fra Rioja-regionen med smaker av kirsebær, vanilje og krydder. Server den ved 16-18°C og kombiner den med tapas eller paella.
  • Albariño: En frisk hvitvin fra Rías Baixas med aromaer av fersken og sitrus. Server den ved 8-10°C og nyt den med skalldyr eller sushi.
 9. AUSTRALSKE VINER:
  • Shiraz: En kraftig rødvin med smaker av bjørnebær og pepper. Server den ved 16-18°C og bruk den til grillet kjøtt eller krydret mat.
  • Chardonnay: En fyldig hvitvin med toner av melon og vanilje. Server den ved 10-12°C og nyt den med kylling eller grillede grønnsaker.
 10. SYDAFRIKANSKE VINER:
  • Pinotage: En unik rødvin fra Sør-Afrika med smaker av mørke bær og røyk. Server den ved 16-18°C og kombiner den med biltong eller braaivleis (grillet kjøtt).
  • Chenin Blanc: En frisk hvitvin med aromaer av eple og honning. Server den ved 8-10°C og nyt den med fersk sjømat eller kylling.

SERVERINGSTIPS:

Når det kommer til servering av vin, er det noen viktige ting å huske på for å få mest mulig ut av vinopplevelsen:

 1. Riktig temperatur: Server vinen ved den anbefalte temperaturen for hver type. Dette påvirker smaken og aromaen betydelig. Bruk en vinkjøler eller kjøleskap for å oppnå riktig temperatur.
 2. Dekantering: Noen rødvinsorter, spesielt eldre viner, kan dra nytte av dekantering. Dette innebærer å helle vinen forsiktig i en karaffel for å separere den fra bunnfallet og la den puste. Unge viner trenger vanligvis ikke dekantering.
 3. Riktig glass: Velg det riktige vinglasset for hver type vin. For eksempel bør rødvinsglass ha en større bolle enn hvitvinsglass for å tillate vinen å puste og frigjøre aromaene.
 4. Lufting: La vinen puste en stund før servering, spesielt for unge rødviner. Dette kan gjøres ved å åpne flasken og la den stå i glasset i noen minutter før du drikker den.
 5. Passende mat: Vurder å kombinere vinen med mat som komplementerer smaken. Lett hvitvin passer godt til lette retter som fisk og kylling, mens kraftige rødviner går bra med rødt kjøtt og oster.
 6. Servingstilbehør: Ha riktige serveringstilbehør, inkludert en vinkjøler, korketrekker, karaffel og vinglass, for å sikre en jevn og praktisk servering.
 7. Nyt i moderasjon: Husk at vin bør nytes med måte. Alkohol kan påvirke helsen din, så drikk ansvarlig og i passende mengder.
 8. Oppbevaring: For de vinene som ikke blir konsumert umiddelbart, er det viktig å oppbevare dem riktig. Vin bør lagres i en kjølig, mørk og fuktighetskontrollert plass, ideelt sett på siden for å holde korken fuktig.
 9. Åpning av flasken: Åpne flasken forsiktig ved å skjære rundt korken med en korketrekker. Trekk korken sakte ut for å unngå å rive den i stykker.
 10. Sjekk årgangen: Noen viner kan forbedre seg med alderen, mens andre er best når de er unge. Sjekk etiketten for å se om vinen er egnet for lagring.

Husk at vinopplevelsen er personlig, og det er ingen absolutte regler når det gjelder valg av vin. Det viktigste er å utforske forskjellige viner, finne dine egne preferanser og nyte den gode smaken og aromaen de har å tilby. Skål!

Slik velger du en profesjonell partner når du skal montere vinduer

Previous article

Sokker til hunder og katter

Next article

You may also like

More in Gode råd