Utstyr

Derfor er laserteknikk så viktig innen produksjon

0

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Begrepet laser er en forkortelse for «light amplification by stimulated emission of radiation», noe som helt enkelt betyr at en type stråling sendes ut fra en enhet. Vanligvis er denne strålingen synlig lys, men den er også bygget opp av bølger som sviner i takt – noe som gjør det mulig å konsentrere laserstrålen med tilhørende energi til et svært begrenset område.

Kutting, gravering, merking, skjæring, sveising og mye mer

Mange forbinder laserteknologi med svært høy mengde energi. Det er også tilfelle når det gjelder bruk av laserteknikk i produksjon, der forskjellige typer lasere kan erstatte en mengde ulike typer mer mekanisk utstyr.

Det er for eksempel mulig å kutte praktisk talt alle materialer ved hjelp av laser, noe som i tillegg kan skje på en svært nøyaktig måte. Laserskjæring trenger ikke å ta høyde for plassering og forflytning av mekaniske skjæreblad eller lignende, noe som gjør det mulig å lage svært detaljerte og komplekse former. Det samme gjelder for sveising, merking og mye mer.

Måling, produksjon av halvledere og andre avanserte bruksområder

Kraftige lasere kan kutte metall og andre materialer uten problem, men det er mulig å lage lasere med svært lav effekt. Slike svakere lasere brukes for eksempel i måleutstyr, ikke minst i enkle avstandsmålere som også er tilgjengelige for helt vanlige forbrukere.

Såkalt fotolitografi er et helt annet bruksområde for lasere, og denne teknologien er helt avgjørende for all moderne datateknologi vi er omgitt av. Svært nøyaktige og kortbølgede lasere benyttes til å «trykke» halvledere, som utgjør grunnen for alle typer CPU-er og andre brikker som gjør at alt fra mobilen til TV-en eller bilen din fungerer som den skal.

Det er helt enkelt ikke mulig å overvurdere betydningen til lasere, men tanke på at denne teknologien hjelper oss med alt fra grov kutting av metall til svært presis og lynrask produksjon av de aller minste enkeltkomponentene i våre digitale dingser.

Piercinger – det grunnleggende du trenger å vite i 2023

Previous article

Hverdagen blir mye mer harmonisk med god orden i hjemmet

Next article

You may also like

More in Utstyr